Neem vrijblijvend contact met ons op info@isotras.nl +31 (0)497 33 00 62

Strokenfundering / Vloer op zand

Download instructies als PDF

Plaatsingsinstructie

0.

Basisbenodigdheden

 • Isotras-elementen
 • Steenlijm
 • Purschuim
 • Rolmaat
 • Zaag of gloeibeugel
 • Afkortbak
 • Stortbak
 • Mantelbuizen t.b.v. doorvoeren

Bij kozijnondersteuningen

 • Laser
 • Montagekit
 • Marktklemmen
1.

Voorbereiding

Fundering op staal dient vlak, schoon en op de juiste hoogte opgeleverd te zijn. Gelieve de buitenkant nog niet aan te vullen in verband met eventuele wateroverlast.

2.

Maatvoering

 • Voor onze spouwelementen dienen alle hoekpunten van de binnenmuren te worden uitgezet. Indien de totale spouwbreedte breder is dan 43 cm, dienen ook de buitenmuren uitgezet te worden.
 • Ter plaatse van de kozijnen aan peil dient de buitenzijde van het kozijn aangegeven te worden op de fundering.
 • Voordat u begint met het stellen van de elementen dienen smetlijnen op de fundering aangebracht te worden.

Klik hier voor een voorbeeld plattegrond t.b.v. het uitzetten van Isotras.

3.

Verlijmen van de spouwelementen

Begin met het verlijmen van de elementen ter plaatse van de doorvoeren. Stel de elementen aan de smetlijn (zie afbeelding) en zorg ervoor dat de elementen onderling kops verlijmd worden.

Isotras levert standaard 4 voorgevormde doorvoeren in de elementen per woning. Het kan zijn dat er extra doorvoeren moeten worden verwerkt. Indien dit het geval is dienen de sparingen tussen de betonnokken in gemaakt te worden, zodat de te realiseren betonconstructie in stand blijft.

4.

Plaatsen kozijnelementen

Ter plaatse van de kozijnen aan peil kunnen vervolgens de kozijnelementen geplaatst worden. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de Isotras kozijn ondersteuningen is het noodzakelijk de bijgeleverde lat op de juiste hoogte te stellen. Bepaal alvorens u hieraan begint welke hoogte gewenst is en stel vervolgens de laser hierop in.

Breng constructietix aan op de achterzijde van de lat. Plaats de lat ongeveer op de juiste hoogte en zet deze vast met 2 marktklemmen. Schuif de lat naar de juiste hoogte met behulp van een laser.

5.

Plaatsen hoekelementen

Begin in een hoek met het plaatsen van een hoekelement. Plaats aan beide zijde van de hoek een spouwelement, zodat het hoekelement recht staat. Verlijm vervolgens alle spouwelementen op de fundering en maak passtukken door deze af te korten.

6.

Plaatsen binnenwand-elementen

Plaats tot slot alle binnenwand elementen.

7.

Gereed maken voor afstorten

Wanneer alle elementen op de juiste posities op de fundering zijn gesteld, is het noodzakelijk Isotras gereed te maken om af te storten. Eventuele openingen dienen dicht gemaakt te worden door middel van purschuim. Controleer of er geen vuil in de nokken terecht is gekomen en verwijder dit indien het geval.

8.

Afstorten

Na het uitharden van de lijmen (30 – 60 minuten e.e.a. afhankelijk van de temperatuur) is Isotras gereed om af te storten met beton (kwaliteit: C30/37 XC2 F4 2/8). Voor de maximaal toelaatbare belasting raadpleegt u onze constructieve gegevens op onze pagina downloads.

Stort Isotras-elementen bij voorkeur af met een kleine betonpomp (aanhangerpomp). Gebruik de speciale stortbak zodat het beton juist gedoseerd wordt en er schoon kan worden gewerkt. Zorg te allen tijde dat de nokken geheel worden afgevuld met beton.

Het afstorten van Isotras kunt u ook uitbesteden. Voor een lijst met gespecialiseerde bedrijven neemt u contact met ons op.

9.

Aanvullen

Na het afstorten dient het beton voldoende uit te harden alvorens de bouwput aan te vullen.

Isotras B.V.
Kantooradres
Abdijstraat 2a
5527 BD Hapert (NL)
info@isotras.nl
+31 (0)497 33 00 62
KvK: 61088048
BTW: NL8542.00.241.B01
Algemene voorwaarden